Afrodisiakum

Namn: Afrodisiakum (plur. afrodisiaka), Namnet kommer från kärleksgudinnan Afrodite.

Generell information

Afrodisiakum är medel som höjer sexlusten psykiskt eller påverkar den fysiska förmågan, uthålligheten, eller njutningen under akten.

Förutom mytomspunna pulver från noshörningshorn som används traditionellt i Asien för att öka prestationen, så förekommer det i samma regioner även att man äter tigerpenisar och könsdelar från diverse andra djur.

I Europa är den traditionella afrodisiaka drogen istället en insekt. Lytta vesicatoria, eller Spansk fluga som den kallas är en skalbagge som genom historian har haft ett starkt rykte om att framkalla erektion. Skalbaggspulvret Kantaridin är en ytterst giftig terpenoid, några få milligram kan döda en vuxen människa. Giftet gör att cellerna utlöser ett enzym som bryter peptidbindningen i proteiner. I en svag dos irriterar det gentialierna och leder till högre blodflöde.

Det finns även växter vars farmakologiska verkan inte sker genom ökad känsel/blodtryck/blodflöde utan stimulerar sexlusten utan att vara psykoaktiva ur ett drogperspektiv.

Rotbarken från busken Neobeguea mahafalensis som växer på Madagaskar innehåller Libiguin A och Libiguin B som har visat sig öka sexlusten hos möss och människor[1][2][3]. Effekterna sitter i under flera veckor[4].

Exempel på psykoaktiva droger med afrodisiaka egenskaper:

Externa länkar

  1. Libiguins A and B: Novel Phragmalin Limonoids Isolated from Neobeguea mahafalensis Causing Profound Enhancement of Sexual Activity. (Razafimahefa, 2014)
  2. Patent WO2008145996 A2: Novel compounds and pharmaceutical preparations from neobeguea spec.
  3. Patent WO 2013110744 A2: Novel compounds, their manufacture and uses (ii)
  4. UNT 2014-03-16: Ämne i trädrot bättre än viagra

Sidan ändrades senast 18 april 2014 klockan 10.13.
Den här sidan har visats 9 113 gånger.

Translate this page: