Afrodisiakum

Namn: Afrodisiakum (plur. afrodisiaka), Namnet kommer från kärleksgudinnan Afrodite.

Generell information

Afrodisiakum är medel som höjer sexlusten psykiskt eller påverkar den fysiska förmågan, uthålligheten, eller njutningen under akten.

Förutom mytomspunna pulver från noshörningshorn som används traditionellt i Asien för att öka prestationen, så förekommer det i samma regioner även att man äter tigerpenisar och könsdelar från diverse andra djur.

I Europa är den traditionella afrodisiaka drogen istället en insekt. Lytta vesicatoria, eller Spansk fluga som den kallas är en skalbagge som genom historian har haft ett starkt rykte om att framkalla erektion. Skalbaggspulvret innehåller kantaridin som är en ytterst giftig terpenoid, några få milligram kan döda en vuxen människa. Giftet gör att cellerna utlöser ett enzym som bryter peptidbindningen i proteiner. I en svag dos irriterar det genitalierna och leder till högre blodflöde.

Det finns även växter vars farmakologiska verkan inte sker genom ökad känsel/blodtryck/blodflöde utan stimulerar sexlusten utan att vara psykoaktiva ur ett drogperspektiv.

Rotbarken från busken Neobeguea mahafalensis som växer på Madagaskar innehåller Libiguin A och Libiguin B som har visat sig öka sexlusten hos möss och människor[1][2][3]. Effekterna sitter i under flera veckor[4].

I flera fall är växtdrogerna aktiva genom att på olika sätt påverka det dopaminerga signalsystemet, bland annat D1- och D2-agonister eller via andra modulerande funktioner som bl.a ökar dopaminnivåerna.

Exempel på psykoaktiva droger med afrodisiaka egenskaper:

Externa länkar

  1. Libiguins A and B: Novel Phragmalin Limonoids Isolated from Neobeguea mahafalensis Causing Profound Enhancement of Sexual Activity. (Razafimahefa, 2014)
  2. Patent WO2008145996 A2: Novel compounds and pharmaceutical preparations from neobeguea spec.
  3. Patent WO 2013110744 A2: Novel compounds, their manufacture and uses (ii)
  4. UNT 2014-03-16: Ämne i trädrot bättre än viagra

Ethnopharmacology of Love (Leonti & Casu, 2018)

Sidan ändrades senast 26 december 2018 klockan 05.29.
Den här sidan har visats 12 325 gånger.

Translate this page: