Lustgas

Namn: Lustgas, dikväveoxid, N2O

Generell information

Lustgasen upptäcktes 1773 av Joseph Priestley, samma person som ett år tidigare hade upptäckt syrgasen. I början användes lustgasen som ett berusningsmedel och blev mycket populär. På fester kunde man mot betalning få sig en gasning[1]. 1844 började gasen användas medicinskt. Tandläkaren Horace Wells fick en visdomstand utdragen och valde att bedöva sig med lustgas. Metoden blev så småningom populär och fler och fler tandläkare började använda lustgas som bedövningsmedel. Än idag kan man hos många tandläkare be om att få lustgasbedövning under ingreppet. Det används även som bedövningsmetod vid förlossningar.

I början hade man ingen aning om att lustgasen behövde blandas ut för att man inte skulle få syrebrist. Det dröjde till slutet av 1800-talet innan man började blanda ut lustgasen med 21% syre. Under senare år har en blandning av 50% syre och 50% lustgas blivit populär.

Som smärtlindring kan 30% volymprocent lustgas jämföras med 15mg morfin subkutant.

Lustgas är populär för under korta stunder öka effekten av psykedelia.

Lustgas är en dissociativ drog. Den agerar som antagonist på NMDA-receptorer[2].


Anledningen till att lustgas används som drivmedel till gräddsifoner och spraygrädde är att gasen inte reagerar med grädden och gör att den stelnar.

Påfyllspatroner till gräddsifoner är den vanligaste formen som används rekreationellt. Att det går åt en ask patroner på en kväll är ganska vanligt. Det förekommer också att man kan köpa ballonger med med gas på festivaler eller i vissa barer. Ett problem med detta kan vara att personen som andas in gasen inte får tillräcklig information och inte är förberedd på effekten och kan ramla och slå sig om han/hon håller inne gasen väldigt länge och får syrebrist.

Effekter

Så kallad "knäckare" med ballong och lustgaspatron

Positiva:

Effekten av lustgasen kommer snabbt efter inandning. Man når peaken inom 30 sekunder och sedan landar man mjukt igen, efter 5 minuter är man återställd. Vid kombination med andra droger, exempelvis cannabis eller psilocybin, sitter effekterna ofta i betydligt längre och påverkar den andra drogens effekter.

Positiva

 • Eufori.
 • Plötsliga skrattattacker.
 • Förändrade tankemönster - konverserar med gud, upplever den ultimata sanningen, etc. (i kombination med exempelvis Cannabis).
 • Minskad kroppslig känsel (detta är den positiva effekten som eftersträvas vid medicinskt bruk).

Neutrala

 • Förändrad hörsel - varje litet ljud får ekon och blir krispigare.
 • Dålig koordination.
 • Sluddrigt tal.
 • Deja vu-känslor (om man tycker sådant är obehagligt).

Negativa

 • Balans och motorik påverkas extremt snabbt och i hög grad, står du upp när du tar lustgas är risken stor att du ramlar omkull och skadar dig.
 • Högt bruk av lustgas kan leda till brist av B12-vitamin. Detta gäller främst veganer och andra som har låga B12-nivåer från början. I värsta fall kan det leda till Lichtheims sjukdom som innebär att ryggmärgen degenereras och man kan bli förlamad[3].
 • Överdriven konsumtion på kort tid ger huvudvärk och illamående (förmodligen orsakad av syrebrist).
 • Man kan förfrysa läpparna om primitiva lustgasknäckare används. Kylan är en fysisk effekt som uppstår då tillståndet ändras från flytande till gas.
 • Kortsiktigt beroendeframkallande. Man vill under ruset bara ha mer. "Abstinensen" är snabbt övergående och försvinner när man blivit helt nykter.
 • Lustgas orsakar blodtryckssänkning.

Kemi

Lustgas är färglös och både luktar och smakar svagt sött.

dikväveoxid
Lustgas
N2O
-90.81 Celsius
-88.46 Celsius
44.0128 g/mol
1.799 g/L vid 25 Celsius och 1 bar, dvs. 1.52 ggr tyngre än luft
Läs under extrahering

Syntes

Kommersiellt framställs lustgas (IUPAC: kväve(I)oxid) genom kontrollerad termisk sönderdelning av ammoniumnitrat (NH4NO3) till vatten och lustgas vid temperaturer strax över 170C. Ammoniumnitrat är explosivt varför temperaturen inte får överstiga 240C. Det är dessutom svårt att få tag på som privatperson i.o.m att terrorister använder ämnet för att tillverka bomber.

Lustgasens upptäckare Joseph Priestley framställde lustgas genom att droppa salpetersyra på järnfilspån och filtrera ångorna genom vatten för att samla in dom.

Externa länkar

 1. Vice magazine 2016: How Nitrous Oxide Inspired Early Psychedelic Literature
 2. Nitrous oxide (laughing gas) is an NMDA antagonist, neuroprotectant and neurotoxin
 3. Magiska Molekylers forum: Hets mot lustgasanvändning i media, "Fattar ni hur jävla farligt det är är?"

Lustgas - ett säkert och snabbt alternativ. (PDF 1.1MB)

Bongoland Information om sifoner, tuber, lustgasknäckare

Sidan ändrades senast 12 augusti 2018 klockan 12.41.
Den här sidan har visats 22 652 gånger.

Translate this page: