MAGISKA MOLEKYLERS WIKI |
Trichocereus validus
Namn: Synonym med Echinopsis valida
Generell information
Kaktus i släktet Trichocereus.
Trichocereus validus (Echinopsis valida) är en art som är mycket nära släkt med Trichocereus terscheckii och är sannolikt en boliviansk form av denna. Den första mer kompletta beskrivningen av T. validus gjordes av den franska botanisten Labouret 1853. På den här tiden kunde man redan finna T. validus i vissa kaktussamlingar. Nästa taxanomist som beskrivit denna planta bäst är Curt Backeberg. Detta gjorde han 1956. Validus är latin och betyder stor. Vart exakt denna planta kommer från är oklart, John Borg har påstått att den ursprungligen kommer från Paraguay men vart han fått denna information från är helt okänt. Enligt Patrick Noll är T. validus synonym med Echinopsis robinsoniana en kaktus med bolivianskt ursprung. Enligt de flesta taxanomister idag så är inte T. validus en egen art. Joel Lodé har exempelvis inte tagit med T. validus i sin bok ”Taxanomy of the Cactacea”. Fler DNA-analyser behövs för att sprida klarhet. Vilket namn denna planta kommer få är oklart.
Beskrivning: Växer trädlikt precis som T. terscheckii men stammen blir inte riktigt lika fet. Upp till 40cm i diameter. Uppgifter från 1853 talar om 70+cm i höjd men den beskrivningen är av i Europa odlade exemplar. T. validus kan med all sannolikhet precis som T. terscheckii(10-15m) bli mycket hög i naturen. T. validus har 10-12st mer eller mindre vågiga åsar utmed stammen. Areolerna brunaktiga, 2,5-3,5cm ifrån varandra. Taggar, 5-10st(radiala)upp till 4cm långa, 1-2st mitten taggar(upp till 10cm) per areol. Den nedersta taggen på areolen pekar utåt på ett speciellt sätt och detta är ett bra identifikationsknep. Mycket liten svullnad på taggarna längst in mot stammen. Taggfärg, gulaktig, liknar T. terscheckiis. Väldigt lite taggar högst upp på plantan, vilket får den att se ut som en nästan tagglös T. terscheckii. Blommor, Vita, liknar de hos T. terscheckii. 10-15cm långa och upp till 15cm i diameter. Grå/bruna hår på blomman. Både natt och dagblommande enligt Backeberg.
Om innehållet
Agurell skriver att alkaloidinnehållet är >50mg/100g och meskalin står för >50% (okänt om det är kaktusalkaloider bland de övriga).
Externa länkar
Sidan ändrades senast 22 juni 2023 klockan 11.32.
Den här sidan har visats 4 536 gånger.