Papaver somniferum

Namn: Opiumvallmo

Innehåller: Opiater

Generell information

Art i släktet Papaver, familjen Papaveraceae. Namnet somniferum betyder sömngivande på latin. Olika varianter har allt från vita till röda blommor.

Växten odlas olagligt i främst Södra Asien (området "gyllene halvmånen" bestående av Afghanistan, Pakistan och Iran) och Sydamerika för tillverkning av opium som förädlas till heroin. Det finns därtill lagliga odlingar som förser världen med råvaran till smärtlindrande läkemedel såsom morfin och kodein. Växten kan odlas utomhus på vår breddgrad och återfinns ibland i villaträdgårdar och i form av torkade kapslar för blomsterarrangemang.

Odlare skär små snitt i frökapslarna, ut rinner den sega latexen (mjölksaft) som torkar, samlas in och kallas opium. Den kan sedan rökas i en opiumpipa.

Traditionellt används växten och dess beredningar för smärtlindrande, sömngivande och euforiserande effekter. En av de äldsta källorna är från 4000 före Kristus och består av avbildningar på sumeriska lertavlor[1]. 1804 upptäcktes och namngavs alkaloiden morfin av den tyske apotekaren Friedrich Sertürner. Namnet kommer från den grekiska guden Morfeus, som var sömnens gud och som i de antika källorna även kan kopplas till drogens effekter.

Läs även artikeln om Internationell förbudspolitik som beskriver hur västvärlden förr i tiden såg till att opiumet massproducerades och användes för att kontrollera Kinas ekonomi. Det är ett av ursprungen till dagens missbruksproblem.

Om innehållet

Alla ovanjordiska delar av växten innehåller opiaterna morfin, tebain, kodein och oripavin. Så även fröna som används som kryddning på bröd. Faktum är att bröd med vallmofrön kan ge falska positiva svar på drogtester[2][3].

Effekter/bieffekter

Opium är smärtlindrande, sömngivande och euforiserande. Det finns en stark psykisk och fysisk beroendefaktor. Suget efter drogen är mycket starkt. Ibogain har visat sig vara effektivt för att avsluta ett opiatberoende.

Syntetiska opiater orsakar hundratals dödsfall i Sverige varje år p.g.a överdoser, främst från injicering av heroin men även från lagliga läkemedel.

Videoklipp

Opium skördas i Afghanistan

Dokumentär: Opium, Morphine & Heroin

Externa länkar

  1. Wikipedia (en)
  2. Poppy seed foods and opiate drug testing--where are we today? (Lachenmeier, 2010)
  3. erowid Poppy Seeds - Drug Testing

Erowid Poppy Vaults

Sidan ändrades senast 8 november 2014 klockan 16.49.
Den här sidan har visats 7 506 gånger.

Translate this page: