MAGISKA MOLEKYLERS WIKI |
Leonurus cardiaca
Namn: Hjärtstilla, Motherwort
Artikeln om Hjärtstilla ingår i kategorin "Obekräftade droger". Anledningen kan vara att:
Vi rekommenderar att du gör omfattande efterforskningar om planerar att använda den. |
Generell information
En flerårig, högväxt ört i släktet Leonurus som kan bli mer än en meter hög. Stjälkarna är skarpt fyrkantiga, ibland rödaktiga, och har motsatta, skaftade blad. De övre bladen är smala och grunt treflikiga medan de nedre är handlikt flikiga med tre till sju flikar. Hjärtstilla blommar i juli-augusti med små ljusröda blommor som sitter i täta kransar som bildar en axlik ställning i toppen av stjälken. Fodret är femflikigt med fem nästan likstora, uddspetsiga flikar och kronan är tvåläppig med en hjälmformad, vithårig överläpp. Delfrukterna är håriga upptill. Två underarter förekommer i Sverige, huvudunderarten äkta hjärtstilla (ssp. cardiaca) har stjälkar med tätt korthåriga ribbor, medan underarten ullig hjärtstilla (ssp. villosus) har jämnt håriga stjälkar med längre utåtriktade hår. Hjärtstilla kan knappast förväxlas med andra arter, den är den enda av de kransblommiga växterna (Lamiaceae) som har djupt handflikade blad.
Artnamnet cardiaca kommer av grekiskans kardia (hjärta) och anses syfta på att den förr användes mot hjärtklappning.
Utbredning
Hjärtstilla förekommer i södra och mellersta Sverige. vanligare i Europa och i Nordamerika. Den växer på kulturpåverkad mark, exempelvis runt gårdar.
Kemi
Innehåller alkaloiderna stachydrin, betonicin, turicin, leonurin, leonuridin, och leonurinin. Innehåller även flavonoiderna apigenin, kaempferol och quercetin. Därtill iridoiderna ajugol, ajugosid, galiridosid, och leonurid, och terpen/oiderna ursolsyra och leocardin.
Bruk och effekter
Används traditionellt för att sänka blodtrycket, lunga nerverna, menstruationsproblem som PMS och smärta.
Kan även rökas för ett milt euforiskt rus.
P.g.a sina effekter på hjärtat så kan den för vissa människor vara en medicin, men för en vanlig frisk människa leda till döden! Därav anses den vara en giftig växt och bör hanteras med yttersta respekt (dvs. inte alls av den som söker en drogeffekt).
Externa länkar
Källa
Sidan ändrades senast 13 augusti 2023 klockan 15.05.
Den här sidan har visats 8 148 gånger.