Timothy Leary

1920 - 1996

Filosof, författare, lärare, doktor i psykologi, undervisade på Harvard University.

Timothy Leary var en av personerna som under 60-talet såg till att LSD spreds bland befolkningen i USA. Leary hade ett stort hus där det hela tiden pågick fester och seanser. Syran flödade. Han myntade uttrycket "Turn on. Tune in. Drop out". Alla pionjärer i psykedeliakulturen besökte honom.

1970 kandiderade han till guvernörsposten i Kalifornien. Men kampanjen kom av sig när han blev arresterad för marijuanainnehav. Han och hans familjemedlemmar blev stannade i en poliskontroll. När bilen genomsöktes så hittades hasch och LSD-tabletter. Leary erkände sig till slut skyldig för att familjemedlemmarnas skull.

I rättegången blev han dömd till trettio (!) års fängelse. För ett brott som vanligtvis skulle ge en sex månaders villkorlig dom.

När han kom till fängelset så fick han genomgå psykologiska utvärderingar som var till för att se vilka arbetssysslor han passade bäst för. Eftersom han hade designat många av testerna själv så svarade han på ett sådant sätt att han framstod som en väldigt förtroendefull, vanlig människa med intresse för skogs och trädgårdsvård. Leary blev därför placerad som trädgårdsskötare i ett fängelse med låg säkerhet. Att fly därifrån var en barnlek enligt honom. Leary smugglades mot betalning ut ur landet av "the weathermen". Men 1974 greps han av Interpol på flygplatsen i Kabul, Afghanistan. Han transporterades till USA och blev häktad, med en borgenssumma på fem miljoner dollar, den då högsta summan någonsin i USA:s historia. Nixon hade tidigare i ett uttalande benämnt Leary som den farligaste personen i USA.

Leary gick med på att hjälpa FBI i olika utredningar mot ett reducerat straff. Men han var noga med att inte ge FBI upplysningar som kunde fälla personerna som bl.a hade hjälpt honom fly när han hade rymt från fängelset. Han använde sina kunskaper om psykologi till att manipulera agenterna under tiden i häktet. Leary blev därför frigiven 1976 av Guvernören Jerry Brown.

Under sitt liv skrev han 27 böcker och ett stort antal artiklar. Han dog av prostatacancer 1996. Det finns en film om hans sista tid i livet som heter Timothy Leary's Dead.

Acid is not for every brain - only the healthy, happy, wholesome, handsome, hopeful, humorous, high-velocity should seek these experiences. This elitism is totally self-determined. Unless you are self-confident, self-directed, self-selected, please abstain.
— Timothy Leary

Videoklipp

Timothy Leary - The man who turned on America


Timothy Leary - Beyond Life

Externa länkar

Deoxys del om Leary. Här finns allt :)

Timothyleary.us

Sidan ändrades senast 20 september 2016 klockan 14.12.
Den här sidan har visats 6 135 gånger.

Translate this page: