Odling av Anadenanthera

Introduktion

Anadenanthera peregrina är ett träd som kan bli upp till 20 meter högt. Löven är ormbunksliknande och påminner även om många växter i Mimosa-släktet, därav benämns den ofta med en äldre synonym; Mimosa peregrina. Dom båda släktena återfinns båda i familjen Fabaceae.

Barken, löven och fröna har används traditionellt av infödingar i flera Sydamerikanska länder i healing och ritualer. Även dess släkting Anadenanthera colubrina (kallas Vilca, Cebil eller Angico) har används i liknande syften, men innehåller inte samma alkaloidprofil.

Att skilja peregrina och colubrina kan vara svårt eftersom de är väldigt lika varandra. Den enda skillnaden är egentligen barken, och skillnaden kan endast ses på vuxna träd. På en colubrina är barkens struktur jämn och mörk, medan på en peregrina så har den en grövre struktur med knölar och vårtor och är brun/gråaktig. Peregrina trivs bäst i tropiskt klimat och är, till skillnad från colubrina frostkänslig.

Se även separata artiklar om släktet Anadenanthera och beredningen Yopo.

Frösådd

Frön

Unga frön gror lätt, men de som köps i butik är sällan grobara och därför kan det vara bra att köpa frön som säljs som "livskraftiga". Givetvis finns det inga regler utan undantag och att få äldre frön att gro är ingen omöjlighet.

Eftersom fröna kan vara svåra att få att gro, och ofta ruttnar innan de börjar visa liv så kan det underlätta att hålla substrat och vatten sterilt.

Sterilisera vatten genom att koka upp det och låta det kylas ned till rumstemperatur. Lägg fröna i vattnet 24 timmar innan sådd. Du kan även låta fröna förgro mellan två fuktade papper som du lägger ljus och lufttätt i t.ex. en ziplock-påse eller en liten tallrik med gladpack över. Oavsett hur du tänkt göra så ska vattnet vara sterilt.

Odla gärna i ett oorganiskt medium. Sand, perlit och vermikulit är alla gångbara odlingssubstrat. För pedanterna bör dessa medium steriliseras i ugn/mikrovågsugn innan sådd.

Fröna kräver en minimumtemperatur på 22°C för att gro, så ett värmeaggregat eller någon annan värmekälla är viktigt. En smidig värmekälla kan vara en liten lågenergilampa, som dessutom ger extrabelysning som gynnar tillväxten.

Så fröna cirka 1 cm under ytan i små krukor, med hål i botten så att överskottsvatten kan rinna ut och fukta ytan lätt med en blomspruta. Odlingsmediumet ska vara ordentligt genomvattnat innan sådd, men inte dyblött. Du kan låta såkrukan stå över natten för att vara säker på att allt överskottsvatten rinner ut. Ställ krukorna ljust i indirekt solljus eller under hjälpbelysning. Ventilera dagligen och ta försiktigt bort eventuell algbildning. Vattning kan ske dagligen, eller 3-4 gånger/vecka beroende på hur snabbt vattnet dunstar.

Ung planta

Fröna gror inom en vecka, men kan variera beroende på under vilka omständigheter du odlar. När plantorna har börjat växa så är det dags att stegvis vänja dem vid ett torrare klimat. Ifall du odlar i ett minidrivhus så kan du ventilera under allt längre perioder, ifall du har täckt såkrukorna med gladpack så kan du göra ytterligare hål osv. Vattning och näring

Vattning sker sparsamt men regelbundet. Låt jorden nästan bli torr innan du vattnar men inte helt urtorkad för då är det lätt att plantan dör. De trivs inte i direkt sol och kan dö ifall de står för varmt. Någon form av skuggväv kan vara en bra idé att sätta upp ifall du tänkt låta dem stå i stark sol. Fröna gror inom en vecka, men det kan givetvis ta längre tid beroende på under vilka omständigheter du odlar.

Ifall du odlar i ett oorganiskt odlingsmedium så bör du börja tillsätta näring i vattnet. Gör detta stegvis genom att börja med att vattna med 1/4 av den rekommenderade styrkan, och senare 1/2 osv.

Jord

När plantorna börjat växa till sig och bli mer hanterbara så kan du plantera om dem i separata krukor. Första året växer de sakta, och behöver fortfarande stå i ett poröst och näringsfattigt substrat. Blanda t.ex. 1/2 kaktusjord med 1/2 perlit.

Andra året kan du plantera om dem i ett näringsrikare odlingsmedium, som t.ex. 1/2 torv, 1/4 kokosnötsfiber och 1/4 perlit.

För att öka dränering och undvika uttorkning så kan du täcka botten i krukan med krossade terracottakrukor eller leca botten samt täcka toppen med cirka två cm lavagrus (detta förhindrar också perliten från att flyta upp till ytan).

Övrigt

Sommartid så kan Peregrina planteras ut, men att lägga på minnet är att de som sagt inte tål frost.

Referenser

Sidan ändrades senast 13 februari 2009 klockan 13.13.
Den här sidan har visats 5 953 gånger.

Translate this page: