MAGISKA MOLEKYLERS WIKI |
Mandragora officinarum
Namn: Alruna (sv), Mandrake (en), Satans Äpple (arabiska)
Innehåller: De giftiga tropanalkaloiderna atropin, hyoscyamin, skopolamin.
Innehåll
Generell information
Alrunan ingår i familjen potatisväxter och är en växt som blir runt 30 cm hög över marken. Den har en stor brun rot som går långt ner i marken. Ibland är rotsystemet i en del, ibland uppdelad i två eller tre förgreningar. Från rötternas krona kommer de mörkgröna bladen upp, som blir över 30 cm långa och 8 cm breda som först står rakt upp men med tiden lägger sig ner över marken. Blommorna kommer på särskilda stjälkar 6-10 cm över marken. De är klockformade och vita, med en grad av lila i sig. Dom övergår till runda frukter som kan bli stora som äpplen som är gula och luktar som äpplen.
Historia
Salvor och tinkturer har bl.a använts som smärtlindring och sömngivande medel.
Välkänd växt som användes (tillsammans med andra potatisväxter) av häxorna under medeltiden i flygsalvor. Främst är det rötterna som har används. De sägs ha en magisk förmåga och har använts som amuletter. Den sägs ge lycka och göra bäraren rik.
En intressant detalj gällande vidskepligheten under medeltiden är att man trodde att man kunde dö om man grävde upp en Alruna. Den sades ge ifrån sig så hemska skrik och stön att ingen kunde överleva att höra dom. Därför band man fast alrunan i ett djur, exempelvis en hund och såg till så att det var den som drog upp plantans rötter. (Se bilden till vänster)
Om innehållet
Källa 1
Mandrake Root consists of the tropane alkaloids Scopolamine, Atropine, Apoatropine and Mandragorine. The dried root contains between 0.2 and 0.6 % alkaloids and the Tropane alkaloid Belladonnine occurs only in the dried roots. [1]
Källa 2
Mandrake contains I-hyoscyamine, atropine, -scopolamine and various minor bases(total content: 0.3-0.4%) [2] [3]
Hälsorisker
Varning! Innehåller starka nervgifter. Bör inte användas av personer som inte är extremt insatta i ämnenas effekter. Läs mer under potatisväxter.
Externa länkar
- ↑ Psychoactiveherbs.com
- ↑ Plant Biotechnology of Tropane Alkaloids (PDF)
- ↑ Hoppe, H. A_, 1981. In "Taschenbuch der Drogenkunde", p. 417, Walter de Grutyter. Berlin-New York.
Sidan ändrades senast 3 oktober 2011 klockan 05.50.
Den här sidan har visats 13 145 gånger.