Odling av Trichocereus pachanoi

Detta är odlingsinstruktioner för Trichocereus pachanoi som bygger på information som delvis är kopierad ifrån forum på Internet. Denna information var ursprungligen kopierad och sedan modifierad av klarblåhimmel.

Att odla från frö

Det är enkelt att odla kaktusar. Just Trichocereus pachanoi (San Pedro) är väldigt enkel att odla och bjuder på mycket nöje att odla upp från frö. Du får då se alla de stadierna som kaktusen går igenom under sin uppväxt.

Frön

Eftersom det är lagligt att odla San Pedro så bör det inte vara så svårt att få tag på San Pedro frön. Vidare bör priserna på frön vara klart överkomliga. Fröna håller en längre tid, så du kan köpa dessa redan nu för att plantera först senare. Fröna är mycket små och påminner något om de vallmofrön som används till att dekorera bröd.

Sådd

Anförskaffa en kruka som mäter 5 cm i höjd och är 7 cm i diameter. Det bör lämpligen vara en terrakottakruka, men plast går bra det med. Krukan måste dock ha hål i botten så att överskottsvatten kan rinna ut. Fyll krukan med kaktusjord. Vattna igenom jorden tills att det rinner ut vatten genom hålet i krukan. Placera ut kaktusfrön på jordytan. Låt det vara drygt 3-5 mm avstånd mellan varje frö. Strö ett tunt lager av jord över fröna. Jorden skall bara precis täcka fröna. När du är klar skall du mycket försiktigt duscha jorden med vatten. Kom ihåg att du redan har blött upp jorden i krukan, så du behöver bara duscha med precis så mycket vatten att det översta lagret blir fuktigt. Placera krukan i ett terrarium. Placera terrariet på en plats med indirekt solljus. Ställ in en behållare fylld med vatten. Detta vatten bidrar till att bibehålla en hög fuktighet i terrariet, utan att vattnet kommer i kontakt med krukan. En fuktighet mellan 50-100% är ok. En temperatur mellan 20-25 Celsius är ok.

Fröplantor

Nu måste du vänta på att fröna skall gro och att fröplantorna sedan skall etablera sig. Duscha krukorna en gång om dagen eller varannan dag. Det är viktigt att jorden inte skall torka ut, men är jorden väl fuktig så finns det ingen poäng att göra den mer fuktig. Du skall dock varje dag ventilera ut gammal luft ur terrariet. Efter någon vecka bör fröna ha slagit rot. Kaktusarna ser då ut som små sfärer. De har inga taggar i detta stadium. I och med att det är så hög fuktighet i terrariet kan alger få fotfäste på jordytan. Försök att i möjligaste mån skrapa bort dessa områden med hjälp av en kniv. Lättare bekämpningsmedel kan appliceras, men se upp så att inte kaktusarna tar skada. Efter tre veckor kan de första taggarna blivit synliga. När fröplantorna mer börjar likna små kaktusar börjar det vara dags att minska på duschandet av jorden. Efter drygt en månad ifrån att du planterade fröna skall du börja ge vatten till krukorna underifrån. Detta sker genom att du häller på vatten i terrariet. Väntar ett tag på att jorden skall suga upp lite av vattnet och häller sedan av det resterande vattnet. Detta sätt att vattna på stimulerar rötternas tillväxt.

16 dagar efter sådd

Små kaktusar

För att öka tillväxttakten kan du placera växterna under lågenergilampor. En 20W LE kommer du långt med. Kom ihåg att lampor avger värme vilket kan påverka hur snabbt jorden torkar ut. Eftersom kaktusarna är så små har dom svårt att klara av torka. Du skall därför se till att de alltid har tillgång till vatten. Det handlar absolut inte om att dränka kaktusarna med vatten, utan bara om att se till att de inte torkar ut. Kaktusarna skall ha en hälsosam grön färg och är nästan transparenta när de är riktigt små. När de blir större kan du börja med att successivt ventilera terrariet under allt längre tidsperioder. Om kaktusen ändrar färg, speciellt till brunt eller rött, så är det ett tecken på att de får för mycket ljus. Om de gulnar får de för lite ljus. Redan efter sex månader kommer kaktusarna dock att vara så pass etablerade att de klarar av att lämnas utan tillsyn under längre perioder. Detta förutsätter att kaktusarna står i mörker och att temperaturen inte är allt för hög. Efter en så lång övervintringsperiod är det dock viktigt att vänja de små krakarna gradvis vid solen.

Separering

När det börjar bli trångt mellan kaktusarna är det dags att separera dem ifrån varandra och plantera ut dem i större krukor. En stor kruka är inte nödvändigtvis en bra kruka. Djupa krukor men med en liten diameter hämmar t.ex. tillväxten eftersom kaktusarna skjuter ut en hel del rötter som går horisontellt med jordytan.

Allmän skötsel

Trichocereus pachanoi är en typ av pelarkaktus och är en av jordens mest snabbväxande kaktusar. Glöm inte att ha grova handskar på dig när du hanterar större exemplar.

Substrat

En porös jordblandning är bra. Detta minskar bland annat risken för rotröta och andra övervattningsproblem. Du kan t.ex. blanda ut 5 delar jord med 1 del perlite och 1 del vermikulit. Det finns speciell kaktusjord som man lämpligen använder sig av.

Näring

Du kan vara ovanligt generös med vatten och näring, jämfört med andra kaktusar. Vattna kaktusen t.ex. med Blomstra näringslösning, men blanda då till halva styrkan. Du skall bara ge kaktusen näring under sommaren. Kom ihåg att San Pedro är lite extra känslig för kväve.

Vatten

Gulnar kaktusen kan det bero på att vattnets pH är för lågt. Generellt sett behöver kaktusen inte vatten så länge det översta jordlagret är fuktigt. För att kaktusarna inte skall växa och få en lustig form så är det viktigt att du ger vatten i förhållande till hur mycket solljus som kaktusarna får. Om kaktusen står i mörker men får mycket vatten, så blir den smal och spenslig. Om den får mycket vatten men också mycket solljus blir den bredare. Om du missköter din kaktus kan detta innebära att kaktusen växer på ett sådant sätt att den blir för tunn längre ner därmed inte klarar av att bära upp sin egen vikt högre upp. Kaktusen blir då ömtålig och bryts lätt av. En etablerad San Pedro behöver för den delen inte vattnas under vinterhalvåret, utan klarar sig bra ändå. Det räcker gott och väl med att du vattnar den en gång i månaden eller ännu mer sällan.

Ljus

En San Pedro klarar av en hel del sol, men om den får för mycket så blir den solbränd. En fullvuxen San Pedro gulnar när den får för mycket ljus. Helst skall San Pedro ha en mörkgrön färg. Ljuset bör falla längs med kaktusarnas yta. Det är alltså smartare att hänga lampor som belyser kaktusarna från sidan istället för direkt ovanför. Glöm inte att rotera krukorna så att växterna får en jämn belysning.

Temperatur

Om du kan förvara din San Pedro i mellan 2-10 Celsius under vintern så är detta att föredra. San Pedro tål i princip inte frost. Om den fryser så svartnar de skadade delarna.

Att odla för att få en hög alkaloidkoncentration

En tumregel är att meskalinkoncentrationen minskar när de växer snabbt och ökar när de får mindre vatten. När de växer som snabbast antar de en lite ljusare grön färg.

Sticklingar

Kaktusen bör vara drygt 25 cm lång innan du tar en stickling. Kapa av den i tre delar, varav den sista delen skall stå kvar med rötterna i jorden. Den avkapade biten kan du använda som stickling. Skär små skåror i botten av kaktusen och vänta på att såren i växten skall läka. När snittytan är hård och torr kan du plantera den i jorden. Plantera den inte för djupt i jorden. Placera den nyplanterade sticklingen i skugga och låt jorden torka ut helt mellan bevattningstillfällena. Sticklingen bör skjuta rötter inom tre veckor.

Trådar på Magiska Molekyler

Magiska Molekylers forum för kaktusodling

Tråd tillägnad denna artikeln. Posta dina kommentarer här.

Externa länkar

San Pedro Grower's Guide

Trichocereus pachanoi - Google Bildsökning

Sidan ändrades senast 18 november 2009 klockan 16.32.
Den här sidan har visats 33 799 gånger.

Translate this page: