Odling av Salvia divinorum

Ljus

Salvia divinorum är en förhållandevis lätt växt att odla. Den trivs i halvskugga och i hög luftfuktighet. För inomhusodling så är det en god idé att använd artificiell belysning, exempelvis MH-lampor (Metal Halide), lysrör eller lågenergilampor. Ifall en MH-lampa används så bör ett tygstycke (t.ex. ett slitet lakan) placeras mellan ljuskällan och växten då Salvia divinorum är känslig för starkt ljus.

Man kan med fördel använda en dygnstimer för att styra ljuscyklerna. 14 - 16 timmar är bra, men för maximal tillväxt så kan man låta plantorna stå under belysning i upp till 18 timmar per dygn. Över detta kan dock vara skadligt för dem.

Temperatur & luftfuktighet

Idealtemperaturen ligger mellan 19-25°C, men kan givetvis överleva i temperaturer utanför detta område. Plantorna kommer kunna klara sig i temperaturer ner till cirka 10 grader, nära köldgrader kommer de dock att utveckla köldskador, vilket kan vara värt att tänka på ifall man odlar Salvia utomhus. Vid högre temperaturer är det extra viktigt att hålla luftfuktigheten hög.

Det finns ett flertal olika metoder för att hålla luftfuktigheten hög. Du kan låta växterna stå i ett terrarium (det går även bra med ett akvarium, men är svårtillgängligare att vattna plantorna osv.) eller fukta dem rikligt och ofta med en vanlig blomspruta. Det finns även de som använder elektroniska luftfuktare med framgång. Likaså finns det mindre pretentiösa hjälpmedel. Man kan t.ex. ställa glas med vatten i som avdunstar vatten regelbundet, eller låta en ren disktrasa hänga ned i en vattenbehållare för att i sin tur fukta luften.

Trots att Salvia divinorum är förtjust i miljöer med hög luftfuktighet så går det utmärkt att odla den under torrare förhållanden. Det kan dock kräva att du gradvis under en längre period (ca. 1 månad) vänjer den vid ett torrare klimat.

Jord

Salvia divinorum.jpg

Det går bra att använda en färdig jordblandning, men att experimentera med olika blandningar kan ge ett betydligt bättre resultat.

Salvia divinorum trivs bäst i luftig, väldränerad och näringsrik jord. Plantan har också krav på mycket rotutrymme, därmed är det en god idé att plantera om ofta för att få maximal tillväxt. Ifall du märker att plantan börjar stanna i växten är det god tid att plantera om i en större kruka.

Odling från sticklingar

Salvia divinorum förökas vanligtvis genom sticklingar. Den har aldrig setts sätta frö i det vilda och endast ett fåtal gånger hos odlare, och i dessa fall har bara en mycket liten andel varit livskraftiga. De frön som finns är med hög sannolikhet av samma genetiska ursprung som Wasson/Hofmann-klonen.

I och med att Salvia divinorum nästintill enbart propageras från stickling har arten mycket låg genetisk variation. Detta tros vara orsaken till de bruna fläckar som lätt uppstår på bladen då plantan utsätts för stress: nämligen att en okänd sjukdom tagit fäste i arten och som lätt övermannar Salvian skulle den bli försvagad. Dessa fläckar är dock oftast inget att oroa sig för även om ingen egentlig bot är känd. Blad angripna av dessa bruna fläckar kan antingen lämnas kvar eller plockas bort (då av estetiska skäl), och är fortfarande rökbara efter torkning. Tyvärr finns (ännu!) ingen känd bot mot dessa bruna fläckar.

Att ta sticklingar ifrån sin planta kan ske i samband med toppningen (se avsnitt nedan).

I hög luftfuktighet så är det inte ovanligt att plantan skjuter ut rötter på stam och stjälkar, detta kan du dra fördel av när du ska ta dina sticklingar. Det är enklare och går betydligt snabbare att rota en stickling som redan har börjat slå ut rötter.

Luftrötter

Det går bra att rota sticklingen i kranvatten utan tillsatt näring. Jag själv har dock bättre erfarenhet av rotning i vanlig blomjord. Sticklingen kan slokna i någon dag eller två, men brukar återhämta sig snabbt.

Man kan även rota sticklingen i en torvbrikett eller rock wool-kub (mineralull), men det är inte nödvändigt såvida man inte vill samla på sig nya erfarenheter.

Bespruta sticklingarna med vatten ofta eller håll dem i en miljö med hög luftfuktighet.

Efter ungefär en vecka så börjar sticklingen slå ut rötter, och ifall du rotar den i vatten så kommer rötterna göra sig synliga efter ännu en. När du rotar sticklingen i vatten så är det dags att plantera om den i jord när rötterna nått en längd på 6-19mm.

Ifall du vill stilla din nyfikenhet när du rotar i jord så kan du försiktigt dra i sticklingen för att känna ifall rötterna har börjat etablera sig.

Toppning

Efter
Före

Huvudsyftet för Salvia Divinorum-odlaren är normalt att producera blad, varför toppning är viktigt och verkligen lönar sig i längden. Salvia förgrenar sig snabbt i goda förhållanden vilket gör att man efter en ganska kort tidsperiod kan mångdubbla antalet toppar på en enskild planta.

Vid toppning bör man använda en vass, ren kniv och skära av stammen strax över ett bladpar, vilket tillåter två nya toppar. Toppa helst vid två sidoskott som redan är någorlunda etablerade, detta med "bruna fläck-sjukan" i åtanke.

Vid toppning stressas plantan, och mindre blad och sidoskott kan helt slås ut av fläckarna, vilket försvagar tillväxtpunkten.

Problem

Salvia drabbad av gråmögel

Salvia divinorum kan drabbas av mögel när luftfuktigheten är för hög och det finns för lite luftutbyte.

Skörd

Bladen kan plockas när som helst, dock med fördel vid en större storlek. Även vissna blad som ramlat av är aktiva. En hyfsad måttstock annars är att plocka bladen när de är lika långa eller längre än en hand. Använd en vass, ren kniv och skär av bladet invid stammen.

Vid torkning bör man skära bort mittennerven och lägga bladhalvorna att torka i ett mörkt och torrt utrymme. Detta tar vanligtvis bara någon dag innan bladen är torra. Alternativt kan man torka bladen i ugn, 15 minuter i 200 grader.

För ytterligare bearbetning finns det länkar längre ner på sidan som beskriver hur man extraherar salvinorin från torkade blad.

Slutsats

Salvia divinorum02.jpg

Odling av Salvia divinorum är inte speciellt svårt som många vill få det att låta. Självklart finns det många användbara tips för att få en riktigt fin planta. Men allt brukar komma ner till vatten, ljus och hög luftfuktighet. Salvior kan klara en frostchock, stå i torr miljö en hel vinter eller helt enkelt bara ett underskott av kärlek. De är lätta att missköta, men faktiskt ganska svåra att ta livet av.

Från Magiska Molekylers forum

Fuktighet & Ljus för Salvia divinorum

Externa länkar

The Salvia Divinorum Grower's Guide Mycket omfattande guide

Cultivating Diviner's Sage av Will Beifuss

Growing your OWN Salvia Divinorum Seeds A Simple Step by Step Illustrated Guide.

Guide till hur man gör en salviatiktur.

Salvia Divinorum Salvinorin Extraction and Refinement FAQ. (PDF)

Sidan ändrades senast 23 maj 2010 klockan 10.50.
Den här sidan har visats 30 240 gånger.

Translate this page: