MAGISKA MOLEKYLERS WIKI |
Nepeta cataria
Namn: Kattmynta, Catnip
Innehåller: Nepetalacton
Generell information
En flerårig, hårig, grågrön ört med aromatisk doft och vitaktiga blommor. Stjälkarna är upprätta, vanligen greniga och kan bli upp till meterhöga, men är oftast betydligt lägre. Bladen är utdraget hjärtlika med tandad bladkant. Kattmynta blommar i juli-augusti. Blommorna sitter samlade i täta, axlika blomställningar i toppen av stjälken, men även i grenspetsarna. Fodret har femton nerver och fem likstora likstora flikar. Kronan är tvåläppig och vit med röda fläckar på underläppen. Kattmynta kan knappast förväxlas med andra arter. De övriga arterna i släktet nepetor (Nepeta) som kan påträffats i Sverige har blå blommor.
Artnamnet cataria kommer av latinets catus (hankatt), namnet syftar, liksom det svenska namnet, på att dess doft lockar katter.
Utbredning
Kattmynta är mycket sällsynt i Sverige. Den förekommer endast på några få platser i de södra delarna av landet, och har nästan försvunnit ur den svenska floran. Förr var arten mer spridd och påträffades vid gårdar och annan kulturmark från Skåne till Västerbotten. Ursprungligen hör den hemma i sydöstra Europa men har förutom Europa spridit sig till ett flertal regioner i Mellanöstern, Södra Asien, Norra Asien och Nordamerika. Man tror att den kom till Sverige redan under medeltiden.
Katter och Nepeta cataria
Kattmyntan är älskad av alla katter. Den kan göra katter som galna, rulla runt och dregla. Detta beror på att ett ämne i kattmynta liknar ett ämne som även finns i honkatters urin. Katthanar har därför en benägenhet att bli mer uppspelta av kattmynta än honor. Hur mycket en katt reagerar på örten är även individuellt. Det är kattmyntans grågröna blad som avger en karakteristisk doft när de krossas. Den kan vara ett tips för nyblivna kattägare att spraya kattmynta på klösträdet.
Effekter och bruk
Kattmyntan är kramplösande, menstruationsökande, väderspänningsfördelande och allmänt stärkande. Den är även sårläkande och svagt smärtlindrande.
Kan rökas eller drickas som te för ett sedativt och milt euforiskt rus. Blandas ibland med Turnera diffusa (Damiana) för att användas som Cannabissubstitut.
Externa länkar
Källa
Andra
Sidan ändrades senast 17 juni 2007 klockan 06.57.
Den här sidan har visats 12 928 gånger.