Hur man tillverkar sporavtryck

Urspunglig guide av TheSeeker

1. Köp en bredare sort av aluminiumfolie som är stor nog att täcka en djup ugnsplåt så man kan vika folien runt kanterna och försegla plåten. Rengör plåten noga från matrester/partiklar.

Printguide 1.jpg

2. Klipp ut ett antal rektangulära bitar aluminiumfolie, gärna av en typ av folie som är slät och saknar armering/tryck. Vik foliebitarna på mitten och klipp bort överskottet så du får jämna kanter, det kommer att förenkla förslutningen i punkt 7.

Printguide 4.jpg Printguide 3.jpg

3. Vik upp foliebitarna och lägg dom på plåten. Den breda plåten möjliggör minimalt med hantering efter ugnsbakningen.

Printguide 5.jpg

4. Täck plåten med folie, vik runt kanterna och sterilisera den i ugnen, ca en halvtimma i 225 grader (låt ugnen bli varm först). Låt formen stå kvar och svalna i ugnen. Det tar ett par timmar.

5. Stick in en tjockare nål i mitten av hatten ovanifrån, skär av stammen på svampen hyfsat nära hatten med en steriliserad skalpell. Se till att alla ytor, verktyg och du själv är rena. Låt inget "främmande föremål" nudda undersidan av hatten. Lägg hatten mitt på foliebiten med skivorna nedåt. Snabbt men metodiskt är ett bra slagord här. Öppna och stäng folien över plåten för varje hatt. När alla hattar är på plats, återförslut aluminiumfolien som täcker plåten ordentligt och lägg plåten på nåt fridfullt ställe.

Printguide 6.jpg

6. Efter 24-48 timmar har majoriteten av sporerna släppt. Vänta inte för länge för då riskerar du att dom våta hattarna ska börja mögla. Ta bort svamparna och låt foliebitarna torka i ytterligare 12 timmar.

Printguide 7.jpg

7. Vik ihop på mitten utan att klämma över sporavtrycket. Vik ihop de tre öppna sidorna en till två gånger.

Printguide 8.jpg

8. Förvaras svalt och mörkt i en ren, försluten zip-påse. Märk gärna med strain om du ger bort dom eller är glömsk.

Printguide 9.jpg

Sidan ändrades senast 7 april 2012 klockan 11.51.
Den här sidan har visats 7 188 gånger.

Translate this page: