Vaporizer

Namn: Svensk översättning: Vaporiserare eller förångare

Generell information

En vaporizer består av ett värmeelement i en kammare och ett munstycke som man andas igenom. Behållaren eller skålen med drogen placerar nära eller i direkt kontakt med värmeelementet. Värmen är lagom hög för att de psykoaktiva ämnena förångas men inte så hög att växtdelar börjar brinna eller glöda. Skadliga ämnen som normalt bildas vid förbränning behöver därför inte inandas. Ångorna är lätta att andas in och bjuder på andra smaker än röken normalt ger.

Vaporizers används i huvudsak för att "röka" Cannabis, men fungerar även bra för exempelvis DMT eller andra molekyler som förstörs i kontakt med en vanlig tändarlåga.

Under 2010-talet har även e-cigaretter blivit mycket populära. En e-cigarett ser oftast ut som en cigarett eller penna och innehåller batteri, värmeelement och en behållare med e-juice vilket är en trögflytande blandning av propylenglykol och glycerin samt smakämnen och nikotin. E-juicen hettas upp och vaporiseras. Att ägna sig åt detta kallas "vaping" och det finns även e-juice utan nikotin. Att detta blivit populärt har ställt till förtret för många antitobaksförespråkare som helst vill se ett totalförbud mot alla former av rökning och vill hindra dessa utmärkta sätt att använda ny teknik för att minimera skadorna av tobaksbruket[1]. Forskningen kring eventuella faror och risker har intensifierats men har mest kommit fram till att trasiga e-cigaretter som får för hög temperatur och specifika e-juicer kan bilda hälsofarliga ämnen[2].

Bland modeller som kan köpas i handeln avsedda för cannabis finns varianter där ångorna fyller en stor påse/ballong som man sedan kopplar loss och tar andetag från. Detta brukar rekommenderas för inandning av medicinsk cannabis där patienterna har svårt att hantera rökning och behöver snabbare lindring än vad som kan fås om drogen intas oralt.

En studie från 2007[3]visar att personer som använder vaporizer upplever färre besvär med andningsvägarna.

En studie från 2018 visar att inhalering av vaporisad cannabis genom ballong är effektivare än rökning[4]. Deltagarna bestod av personer som normalt inte använder cannabis.


Se även: Paraphernalia.

Från Magiska molekylers forum

Knarkkorven bygger vaporizer

Ergotist bygger en vaporizer

Externa länkar

  1. SVT 2017-05-08: Forskning: Lägre cancerrisk av e-cigaretter
  2. ELEKTRONISKA CIGARETTER - En kunskapssammanställning om användning, attityder, och potentiella hälsoeffekter (GU och Länsstyrelsen Västra Götaland, 2018 ISBN: 978-91-639-7168-6) Alternativ länk 1 Alternativ länk 2
  3. Decreased respiratory symptoms in cannabis users who vaporize (Earleywine, 2007)
  4. Acute Effects of Smoked and Vaporized Cannabis in Healthy Adults Who Infrequently Use Cannabis - A Crossover Trial (Spindle, 2018)

Bongoland Om du vill bygga egna vaporizers

Sidan ändrades senast 29 december 2018 klockan 14.56.
Den här sidan har visats 7 477 gånger.

Translate this page: