Solanaceae

Namn: Potatisväxter (sv)

Innehåller: Bl.a giftiga tropaner

Generell information

Växtfamiljen Solanaceae består av ca 2600 arter i 90 släkten. Förutom växterna som nämns längre ner på denna sidan ingår exempelvis matväxter som potatis, tomat, aubergine (äggplanta), paprika och chilipeppar i familjen. Ofta innehåller de gröna växtdelarna och/eller rötterna tropaner men frukterna är ofarliga eller kan ätas efter tillagning.

Nicotiana (tobak) är ett annat släkte som hör till potatisväxterna.

Historia

Många arter har använts som medicinalväxter under mycket lång tid över hela jorden.

Växterna kan oftast även användas både oralt (antingen genom att svälja växtdelar eller vattenextraheringar), genom rökning, rökelse, som salva eller förband av blad, etc.

Tropanalkaloider har varit ingredienserna i flygsalvan som användes av häxor på medeltiden för att fara till Blåkulla. Salvan gnids in där huden är tunn och ger samma effekter som om växterna skulle använts oralt.

Några arter i familjen potatisväxter har även används som extra ingrediens i Ayahuasca.

Släkten och arter

Belladonna
Latinskt namn Svenskt namn Alkaloidhalt
Släktet Atropa Belladonnor
Atropa belladonna Belladonna 0.45-0.85%
Släktet Brugmansia Änglatrumpeter
Släktet Brunfelsia Brunfelsior
Släktet Datura Spikklubbor
Datura stramonium Spikklubba 0.2-0.6%
Datura inoxia, syn. Datura meteloides Mexikansk spikklubba 0.2-0.5%
Datura wrightii Indianspikklubba N/A
Datura metel Indisk spikklubba 0,1-0,5%
Datura ceratocaula N/A
Datura discolor N/A
Datura ferox N/A
Datura quercifolia N/A
Datura leichhardtii N/A
Släktet Duboisia
Släktet Hyoscyamus Bolmörter
Hyoscyamus niger Bolmört 0.05-0.6%
Hyoscyamus albus Vit bolmört N/A
Mandragora officinarum Alruna 0.2-0.6%
Släktet Nicotiana Tobak
Nicotiana rustica Bondtobak Enbart Nikotin
Scopolia carniolica Dårört 0.3-0.8%
Släktet Solandra
Släktet Solanum Nattskattor
Solanum nigrum Nattskatta N/A
Solanum atropurpureum N/A
Withania somnifera Ashwagandha N/A

Hälsorisker

Spikklubba

Varning! Familjen solanaceae innehåller många växter med potenta nervgifter som kan orsaka koma och döden vid överdosering.

I hallucinogena doser är effekterna från tropaner oftast inte behagliga utan brukar beskrivas som mörka och onda. Det är mer olust än eufori, fler demoner än änglar. Drogerna kan inte jämföras med traditionell psykedelia. Hallucinationerna är deliriska och starkare än från många andra droger. Man kan ha svårt att skilja mellan hallucination och verklighet. Man kan ha samtal med personer i rummet för att sedan upptäcka att det aldrig har varit någon i rummet förutom en själv. Detta innebär en risk att skada sig själv eller andra, speciellt om man lyckas ta sig ut på stan...

Kroppen påverkas negativt av gifterna. Tropanerna orsakar minskad salivering, torra slemhinnor, det kan göra ont att urinera, man kan ha svårt att se skarpt i flera dagar efter intaget, hjärtat påfrestas genom ökad puls (finns risk för hjärtstillestånd). Därtill tillkommer risken för psykiska skador.

Potatisväxterna bör därför inte användas som droger. Det finns en anledning till att de har namn som "Deadly nightshade" och "Devils weed" på engelska. Det förkommer varje år flera förgiftningsfall i Sverige när ungdomar på jakt efter ett lagligt rus gör misstaget att använda potatisväxterna. Bli inte en av dem.

Motgift

Som motgift kan reversibla antikolinesterashämmare användas, exempelvis galantamin från Snödroppar (Galanthus nivalis). En hypotes anger att snödroppar var växten som Homeros beskriver i Odysséen att man använde som motgift mot trollkvinnan Kirkes gift som tros vara en antikolinerg drog[1]. Även koffein har delvis denna typen av effekter och kan möjligtvis mildra överdoser.

Externa länkar

  1. Homer's moly identified as Galanthus nivalis L.: physiologic antidote to stramonium poisoning. (Plaitakis, 1983)

Bland annat: Geite, B. Geite, L. (2005) Änglatrumpeter och spikklubbor - så får du dem att blomma rikligt 1:a upplaga. ICA bokförlag

Medscape: Tropane Alkaloid Poisoning

Den virtuella floran - Potatisväxter

Erowid datura vault

Sidan ändrades senast 4 januari 2021 klockan 12.06.
Den här sidan har visats 22 046 gånger.

Translate this page: