Sluta röka cannabis

Guide för att sluta röka cannabis.
(ursprunglig version av Unkas)

Bakgrund och syfte

Så du har alltså bestämt dig. Skälen kan vara mycket varierande, men åtgärden är densamma. Cannabis tillhör de droger med låg beroendeframkallningspotential, men att ta uppehåll eller sluta röka efter en längre tids regelbundna bruk är inte alltid det lättaste. Det går snabbt att hitta diverse svenska odlingsguider & texter om cannabis, men någon riktig sluta röka guide lyser med sin frånvaro (förutom antiknarkmaffians sidor, som ofta innehåller bristfällig & missvisande information). Därför skriver jag en egen. Jag är varken forskare eller kemist. Jag kommer inte att ta upp någon "fakta" om cannabis eller hur de aktiva ämnena fungerar i kroppen. Det jag skriver här är icke vetenskapliga data, utan kommer helt från egna erfarenheter & observationer. Jag kommer även att göra en utredning om vad ett psykiskt beroende innebär och hur man bryter det.

Sluta röka, varför?

Du kanske har släkt & vänner runt omkring sig som inte accepterar ditt bruk. Du kanske måste genomgå drogtester framöver. Eller så har du märkt att cannabisens negativa effekter börjat göra sig tydliga. Det sistnämnda är orsaken till att jag tog ett långt uppehåll. Att vara stenad kändes lika skönt som alltid, men jag märkte att jag kände mig konstig de dagar jag inte rökte. Mina studieresultat och min förmåga att fungera socialt blev nedsatt, och jag misstänkte att mitt regelbundna cannabisbruk hade ett finger med i spelet. Det enda sättet att få veta säkert var att ta ett långt uppehåll och vara observant på eventuella förändringar av tillvaron. Med facit i hand, var mina misstankar korrekt. Jag vill dock nämna att det är lätt att skylla alla problem på cannabis, och på så vis inte se de verkliga orsakerna. Det är inte alltid som själva drogen är problemet, men om du märkt att du på något sätt mår sämre sen du började röka, kan ett långt uppehåll vara guld värt!

Det första steget

En rymdforskare från NASA blev en gång tillfrågad: Vad är det svåraste med att åka till månen? Han svarade: Att vilja göra det. Poängen här är inte att det är lika svårt att sluta röka som åka till månen, utan att motivationen, själva viljan är nyckeln till framgången. Har du viljan att sluta, kommer du vara motiverad att stå fast vid ditt beslut. Varför just du vill sluta röka/ta ett uppehåll är din privata sak, men du måste ha klart för dig varför du vill göra det innan du kan gå vidare. Du bör även fundera på varför du röker som du gör, om du har några speciella situationer där du alltid röker etc. Förändringsprocessen underlättas om du har en konkret och korrekt nulägesbeskrivning.

För min del stod antagandet att "cannabis påverkar mig negativt" som motivering till att sluta. Efter att ha uteslutet allt annat, erkände jag för mig själv att det måste vara mitt cannabisbruk som är problemet. Att fortsätta röka såg jag som ett misslyckande. Med den mentala inställningen blev jag inte särskilt sugen på att tända en hövding vill jag lova!

Innan vi går vidare, förutsätter jag att du vid det här laget vet varför du behöver ta ett uppehåll, för det kommer att vara din motivation till att förbli rökfri! Kan nämna att detta steg behövs oavsett vilken drog man vill sluta med (inkl alkohol & tobak).

Avtändningens faser

Innan jag fortsätter vill jag understryka att denna fas är mycket individuell. Vissa kan lägga av med cannabis rakt av utan att känna någon egentlig avtändning, eller knappt några kännbara negativa effekter alls för den delen. Vissa kan röka på dagligen år efter år och må skitbra, klara av att sköta jobbet och sociala livet utan problem, medan andra kan uppleva starka negativa effekter redan vid måttligt bruk etc. Efter att jag har läst runt på diverse drogforum och lärt känna ett antal stoners, vet jag att många på något sätt skulle känna igen sig i det jag kommer att skriva, eller åtminstone i delar av det. Gäller främst personer som har brukat mycket cannabis under en längre tid.

Cannabisberoende.jpg

Grafen illustrerar hur intensiteten av abstinens-liknande känslor uppträder i förhållande till mängden THC-rester i kroppen, och ger ett tidsperspektiv på det hela. Hur vetenskapligt exakt denna graf är kan jag inte säga, men av egen erfarenhet anser jag att den stämmer hyfsat bra, därför väljer jag att inkludera den.

Fas 1

De första dagarna efter att jag påbörjade mitt uppehåll kändes som vanligt. På femte dagen började jag däremot märka en skillnad. Drömmarna blev markant intensivare, och jag fick svårare att somna på kvällarna. På dagarna kunde jag känna mig rastlös. Ett återfall i det här stadiet skulle vara en flykt från ovannämnda symptom. Jag var dock aldrig sugen på att röka, motiveringen att hålla ut var på topp. För mig var det effektivare att inte intala mig själv att aldrig mer röka cannabis, utan ta en dag i taget. Bestäm dig för att idag ska du inte röka ganja. Imorgon beslutar du dig för att vara rökfri den dagen osv.

Fas 2

Det är vanligt att det blir värre - men symptomen är övergående. Kommande dagar kändes det mer och mer som en avtändning, som om man har slängt sopor på samma ställe och nu, för första gången, tvingats städa allt. Någonstans mellan första och andra veckan efter att jag påbörjat uppehållet kändes det som värst. Jag upplevde humörsvängningar, kunde vara glad i ena stunden och ledsen i nästa utan någon direkt anledning, hade tankestormar så jag nästan diskuterade med mig själv. Enligt en teori beror detta på att cannabisens lugnande effekt inte längre är verksam, och såldes inte håller tillbaka dessa känslor.

Om du får liknande känslosvängningar är det viktigt att inte försöka fly från dessa, utan låta allting komma fram och bearbeta dem. Fundera över vad som får dig att må bra, resp må dåligt. Observera förändringarna du känner, reflektera, identifiera några eventuella flyktbeteenden.

Fas 3

När andra veckan efter uppehållets början började gå mot sitt slut började jag äntligen känna av positiva förändringar. Tankspriddheten och dimman började sakta lägga sig för varje ny dag som kom. Var lite som att komma ner från en drömmig värld med mycket tankar och fantasier till något mer verklighetsorienterat. Fick lättare att förstå och delta i social interaktion mellan människor, samt lättare att tänka logiskt och reflektera.

I det här läget är det viktigt att känna efter och jämföra skillnaden från dag till dag såväl som skillnaden mot sista rök-tiden innan uppehållet. Långtidseffekterna av cannabis kommer allt annat än omedelbart, och de smyger sig på så sakta att det är mycket svårt att observera dem. Men nu får du möjligheten att se efter i vilken grad cannabisens långtidseffekter hade påverkat dig som person.

Om du mår dåligt

I extrema fall kan cannabis utlösa en latent psykos. Det behöver inte vara så dramatiskt, och uppenbara sig så självklart som orden får det att låta. Om du upplever overklighetskänslor, panik-liknande känslor, ångest, rädsla, stark oro eller liknande, samt att dessa känslor är så pass kännbara så att du inte klarar av vardagen, eller dessa symptom vägrar gå över - lid inte i onödan, vänd dig till en öppenvårdsmottagning. Förklara tydligt hur du känner dig. Det finns effektiv hjälp att få, allt ifrån farmakologisk till psykologisk. Att bara få prata av sig för någon som lyssnar kan göra underverk för själen. Det ger ett bra tillfälle att reflektera och analysera. Ha inte dåligt samvete för att du söker hjälp, alla har lika rätt att utnyttja vården.

Konsten att förbli drogfri

Grattis. Du har slutat. Kanske upplevde du liknande symptom som jag beskrev ovan. Kanske kände du inget speciellt. Kanske var det svårare än du trodde, och du behövde hjälp för att klara det. I vilket fall som helst, är detta bara början.

Det är 2 saker man behöver för att sluta använda en drog man använt regelbundet en längre tid. Det ena är motivationen, som jag beskrev tidigare i texten. Det andra är ändringen av livsstilen, vilket jag nu ska gå närmare in på.

Du kommer med största sannolikhet få en känsla av saknad. Det beror på att röka har blivit en del av din livsstil. Tänk på all den tid du spenderat på att blåsa rök & flumma. Dessa stunder har du inte längre. Det uppstår ett vakum, som bara väntar på att fyllas. Det är nu du får tänka efter varför du rökte. Det kan låta banalt, jag rökte för att det var fett soft att va bäng, vad annars? Men tänk några steg längre.

Folk provar droger av olika skäl. Oftast är det fråga om nyfikenhet på det nya och okända. Har man däremot valt att fortsätta bruka är det inte längre fråga om nyfikenhet. Man brukar en drog för att denna tillfredställer vissa behov som man har. Tänk efter noga, exakt varför rökte du? Vilka behov tillfredställde du med cannabis? Gav drogen dig en känsla av värme och gemenskap, eller kanske underhållning och spänning i vardagen? I vilket fall som helst, måste du ersätta all flum-time med någonting annat, annars kommer du känna dig tom och nedstämd i saknad av Mary Janes sällskap. Börja gå ut mera, träffa nya människor (viktigast), skaffa nya hobbys, börja idrotta, gör det du vill göra helt enkelt (förutom ersätta cannabis med andra droger såklart).

Den här fasen har egentligen inget slut. Det är en fortsättning på din identitetsutveckling. Jämför din nuvarande tillvaro mot hur du kände dig när du rökte. Du kommer antagligen även behöva skapa nya rutiner, se över ditt sätt att lösa problem i vardagen. Du bör även fundera över hur du ska förhålla dig till folk du brukade röka med. Undvik situationer som du vet kommer leda dig till återfall. Om du får tillbaka suget, försök identifiera orsaken. Uttryck det du tänker och känner, genom att hitta någon att prata med, eller skriv av dig på något forum. Glöm inte bort det som fick dig att sluta röka.

Några sista ord

När du blickar tillbaka och ser att du mår bättre nu när du inte röker, så finns det ingen anledning för dig att börja igen. Men du kan prova börja lite försiktigt och se efter hur det känns. Mitt uppehåll var drygt ett kvartal långt. Sen började jag röka lite försiktigt, inte i närheten så mycket som tidigare. Jag känner att jag hittat en nivå som passar mig, där cannabis inte på något sätt är centralt eller ingår i livsstilen, utan är bara en kul grej man gör vid speciella tillfällen, typ som att dricka champagne på nyårsnatten och födelsedagsfesten.

Sammanfattningsvis vill jag säga att man kan sluta med vilken drog som helst om man har motivationen att göra det, och om man ändrar sin livsstil så att det inte längre finns vare sig plats eller behov för drogen längre.

Trådar på Magiska molekyler

Originaltråden på Magiska Molekyler: Unkas sluta röka cannabis guide!

Externa länkar

Cannabisinfo - Om tolerans och beroende

Haschguiden - En Guide på svenska för Dig som vill sluta med Hasch och Marijuana (PDF)

Sidan ändrades senast 15 december 2013 klockan 15.27.
Den här sidan har visats 73 874 gånger.

Translate this page: