Shaman

Namn: Shaman, Schaman

Generell information

En shaman är en person som besitter stora kunskaper/krafter för att kunna låta sitt sinne övergå i andevärlden för olika ändamål. Shamanen förekommer som en religiös ledare hos bl.a. samer, eskimåer, sibirier samt hos de flesta naturfolken och finns även hos de europeiska folken innan kristendomen gjorde sitt intåg.

Shamanen försätter sig i transtillstånd med hjälp av instrument (exempelvis trummor och skallror), fasta, sång, dans, andningstekniker och bland vissa folk även med hjälp av hallucinogena växter, svampar och djur. Två hallucinogener som ofta förknippas med shamanism är flugsvamp och ayahuasca.

I många traditioner förekommer offer i form av växter (exempelvis tobak) och mat för att blidka andarna inför den stundande ritualen.

I transen så kan shamanen bland annat besöka andra dimensioner (världar), be andar (guidande väsen, exempelvis kraftdjur) och döda släktingar om råd i olika frågor, se händelser som utspelat sig fjärran i tid och rum, m.m. Shamanens stora kunskap om olika växters egenskaper gör att han/hon ofta rådfrågas vid medicinska bekymmer. Shamanen och medicinmannen är med andra ord ofta samma person.

Videoklipp

Shamans of the amazon

Manifesting the Mind: Footprints of the Shaman (2009)

Other Worlds

Externa länkar

Shamanism Wikipedia (en)

Shamanism Wikipedia (sv)

Trolltrumman Svenskt forum för shamanism

FAQ Shamanism General-Overview

Sidan ändrades senast 13 december 2015 klockan 07.39.
Den här sidan har visats 10 037 gånger.

Translate this page: