Kolfilter

Generell information

Ett kolfilter är ett filter innehållande aktivt kol. Filtrets funktion är att absorbera lukt då en fläkt drar luft genom det. Efter ett tag blir det aktiva kolet mättat, antalet öppna mikroporer i kolet som doftmolekylerna skall fastna i sjunker till för låga nivåer för att filtret skall vara effektivt. Då måste kolet bytas ut för att det åter skall rena luften från lukt.

Ett ordentligt kolfilter kan helt neutralisera lukten från en cannabisodling. Det är viktigt att filtret har en högre luftflödeskapacitet (m³/h) än utsugsfläkten, annars drar fläkten mer luft genom filtret än vad det aktiva kolet kan hantera. Då följer lukt med luften från utsuget, vilket man bör undvika.

Kolfilter av den typ som man används i spisfläktar är inte effektiva. För liten yta för effektiv rening.

Uppbyggnad

kolfilter

Ett ytternät av exempelvis några varv finmaskigt nät eller en fint perforerad plåt sitter tätt mot bottenplattan där den är fäst. Ett rör av samma nät fast mindre dimension sätts mot bottenplattans inre ring. Mellanrummet mellan näten fylls med kol. Locket ser ut som botten men täpper bara till utrymmet mellan näten och håller det inre nätet på plats så att kolet inte kan rinna ut. Locket har även en yttre ring för fäste av fläkt/slang.

Från Magiska Molekylers forum

Kolfilter

Externa länkar

Swecan: Bygg ett kolfilter för under 200 kr

Information om aktivt kol

Sidan ändrades senast 13 november 2010 klockan 18.50.
Den här sidan har visats 19 688 gånger.

Translate this page: