Hur man hanterar en snedtripp

Generell information

En snedtripp är ett tillstånd av rädsla, stress, panik och ibland t.o.m aggression som uppkommer under en tripp.

Felaktigt hanterad kan den i värsta fall leda till bestående psykiska problem.

Saker som kan utlösa eller förstärka en snedtripp

 • Effekterna är större av drogen än vad som beräknats, d.v.s överdos.
 • Man försöker motstå drogens effekter p.g.a rädsla för att exempelvis dö eller bli galen.
 • Tankeloopar uppstår, känslan av att man fastnat i tiden och hela tiden går igenom samma händelse om och om igen.
 • Obehagliga och svåra minnen/trauman från ens förflutna tas upp till ytan.
 • Förstärkning av olösta problem mellan personerna som trippar uppstår i tankarna.
 • Yttre omständigheter, exempelvis personer man trippar med som säger/gör saker som triggar en, eller situationer där utomstående personer ringer på telefonen eller dörren och orsakar rädsla/paranoia eftersom man är påverkad av en olaglig drog.

Hur man undviker snedtrippar

I de allra flesta fall är det effekterna av mentalt och miljömässigt dåliga förberedelser som orsakar snedtrippen. Vad man kan göra åt detta kan man läsa i Set och setting.

Var försiktig med att ta större doser än du har erfarenhet. Tänk noga på att en dos som kan kännas lagom hemma i ensamhet kan bli effektmäsigt mycket starkare om du befinner dig med folk eller utomhus.

Om man ska trippa för första gånger rekommenderas det att man har en "sitter" närvarande som kan lugna ner en om han/hon märker att trippen upplevs som jobbig.

Om du börjar känna obehag under trippen

 • Ta djupa och lugna andetag. Hyperinhalering orsakar i sig obehag. Hitta lugnet inom dig. Gå igenom musklerna och slappna av varje muskelgrupp för sig. Börja med att slappna av i fötterna, benen, arbeta dig uppåt.
 • Intala dig att allt är ok, att du är påverkad av en drog och att du kommer att bli normal igen. Du kommer inte att dö eller bli galen.
 • Kämpa inte emot de emotionella bitar ur ditt förflutna som lyfts till ytan under trippen. Gå in och upplev dem. Bearbetning och accepterande är förlösande.
 • Om du har musik på, ändra låt eller musikstil till något lugnare eller något som du förknippar med behagliga minnen. Man påverkas väldigt mycket av musiken som spelas. Har den högt BPM, är för experimentell, omelodisk så kan den skapa stress.
 • Ändra miljö. Byt rum. Om du är på en fest eller trippar med andra kanske du vill ha en lugn och tyst miljö som inte upplevs hotfull. Om du känner att det bara är en lätt "deppig" känsla och du inte är allt för påverkad, gå ut och ta en kort promenad.
 • Öppna ett fönster och andas lite frisk luft.
 • Drick ett glas juice eller vatten.
 • Tala med en vän eller någon du litar på (om dessa är närvarande eller har samma inställning som dig när det gäller droger).
 • Känner du att du behöver gå och spy så gör det. Det kommer att kännas bättre efteråt. Hos exempelvis ursprungsbefolkningar som använder Ayahuasca uppmuntrar man till detta för att rena kroppen och själen från negativ energi.

Om någon i sällskapet får en snedtripp

Om någon annan börjar må dåligt kan samma punkter som ovan följas. Viktigt här är att inte tvinga någon att byta miljö, dricka vatten, eller liknande. Tala istället övertygande om att personen inte ska kämpa emot "att dö" eller "bli galen", utan istället acceptera rädslan för att komma förbi den. Allt kommer att gå över, du har bara tagit en drog, om någon timma börjar det dala ner. Bara ta det lugnt, andas djupt, slappna av, det går över.

Om ni är flera stycken närvarande så är det inte bra att låta den som mår dåligt ta "trippens fokus", dvs att alla ska sitta bredvid och hjälpa till och fråga frågor om hur det känns och ge en miljard förslag på hur personen ska tänka och hantera det negativa. Det blir bara mer förvirrande när personen kanske befinner sig på en nivå där han/hon knappt vet sitt eget namn. Det kommer bara ge mer rädsla och intryck av att man håller på att dö och de andra försöker ge en första hjälpen.

I värsta fall, där personen som snedtrippar blir okontrollerbar och kanske till och med aggressiv kan det vara bra att ha lugnande medel i form av Valium (10-30 milligram) eller liknande benzodiazepiner nära till hands. Observera att detta är någonting man om möjligt bör undvika. Den psykedeliska upplevelsen präglas av latenta psykologiska processer och att avbryta en svår upplevelse kan låsa personen i ett negativt känslomässigt eller psykotiskt tillstånd som kan ge problematik även i livet efter upplevelsen, med exempelvis symptom som liknar PTSD. Att ta sig igenom och integrera svåra upplevelser är någonting som ger otroligt mycket mer i slutändan för den personliga utvecklingen. Många kan i efterhand uppleva en snedtripp som mycket lärorik och se positivt på den även om den för stunden var jobbig och skrämmande.

Videoklipp

MAPS: How to Work With Difficult Psychedelic Experiences:

Se även Neurosoup: Bad Trips - How to Work with the Fear and Possibly Avoid Them

Trådar från Magiska Molekylers forum

Att hantera svåra psykedeliska upplevelser

Snedtripp eller inte? Hur vet man att det var en snedtripp?

Sätt att komma ur en snedtripp

Externa länkar

MAPS: How To Treat Difficult Psychedelic Experiences

Erowid: Psychedelic Crisis FAQ


Om tillståndet man kan hamna i efter en rejäl snedtripp och hur man hanterar det:

Spiritual Emergencies: Understanding and Treatment of Psychospiritual Crises av Stanislav Grof

Krisintervention vid situationer relaterade till oövervakade experiment med psykedeliska droger av Stanislav Grof

Guidelines for Making it Through a Spiritual Emergency

Videoklipp Am I Bipolar or Waking Up? (OBS! 5 delar)

Sidan ändrades senast 9 augusti 2017 klockan 09.09.
Den här sidan har visats 33 788 gånger.

Translate this page: