Datura

Generell information

Släktet Datura tillhör familjen Solanaceae (potatisväxter). Namnet på släktet kommer från sanskritens "dhattūra".

Arternas psykoaktiva effekter klassificeras som Delirianter. De har även antispasmodiska och bronkdilaterande egenskaper och har i äldre tid använts för att behandla fallandesot (äldre namn för epilepsi) och som hjälp för dom som mist förståndet[1]. I modern tid är skopolamin ingrediensen i läkemedel mot åksjuka.

För tips om användning, se Datura - Praktiska tips och erfarenheter.

Arter

Historia

Det sägs att när Buddha hade uppnått upplysning och började predika, formades det dagg på dem. Buddhas tiggarskål var given till honom av en gudinna från en skog av spikklubbor, i vilken han hade sovit. Buddha tackade gudinnan med välsignelser.[2]

Vissa arter har även används som en ingrediens i öljäsning.[3] I Mexiko använde olika stammar (Opata, Seri med flera) Toloache i religiösa ritualer. Växten torkas och röks. Användarna får hallucinationer och blev väldigt avslappnade. Spikklubbor tros bota dövhet, sömnlöshet, och tar bort hettan från dom som hade feber. Datura stramonium anses vara en av två arter som kunnat identifieras i fyra tusen år gamla inristningar i bergen kring Peco-floden i Texas och norra Mexiko. Huicholindianerna använde spikklubba och Peyote för att kommunicera med andevärlden[4].

Francisco Hernández skriver i sina berättelser från 1500-talet att Aztekerna använde en dekokt av blad på kroppen för att motverka feber. Frukten och blad ansågs även vara bra för bröstsmärtor. Man kände till att om man tog för mycket så blev man galen.

I nordöstra "Nya Spanien" så använde Opatastammen blad från Taguaro på smärtande ställen för mjältskador. Dom ansåg även att den motverkade tumörer och knölar. En salva på malda frön gnuggades in på vårtor, svullnader, knölar. Bladpulver lades på hemorrojder och heta bad med plantor var bra mot förkylningar och diarré.[4].

Den hinduiska religiösa skriften Vamana Purana påstår att daturan växte från Shivas mage. Än i dag strös det i shivaistiska tempel ut blad från daturan. Växten är en viktig offergåva som förekommer bland hinduer och buddhister i Södra Asien.

Det finns även traditionellt bruk av datura i delar av Afrika, både som hallucinogen och i övergångsritualer till vuxenvärlden för både pojkar och flickor[5].

Hälsorisker

Alla arter inom Daturasläktet är giftiga och bör inte användas av personer som inte har mycket kunskap och erfarenhet. Alkaloiderna hos arterna är antikolinerga delirianter. Man kan inte skilja hallucinationerna från verkligheten. Biverkningarna är så obehagliga att de flesta som använt växterna sällan vill göra det igen. Var extremt försiktig! Läs även varningarna i artikeln om Solanaceae.

Odling

Odling av de olika arterna kan skilja och specifika tips finns under dess respektive artiklar. För generell information om odling av spikklubbor; se stycket "Odling" under sidan Datura stramonium.

Externa länkar

  1. Den virtuella floran: Datura stramonium L. - Spikklubba
  2. The Buddha-karita of Asvaghosha - Book XV
  3. Shaman Australis Ethnobotanicals
  4. 4,0 4,1 Medicinal Plants of the SW: Datura stramonium
  5. The Encyclopedia of Psychoactive Plants av Christian Rätsch

Datura stramonium Svensk uppsats (pdf)

Erowid Datura vault

Datura and Brugmansia species as Sacred Plants and Medicines

JimsonWeed: History, Perceptions, Traditional Uses, and Potential Therapeutic Benefits of the Genus Datura

Sidan ändrades senast 29 augusti 2015 klockan 04.55.
Den här sidan har visats 27 731 gånger.

Translate this page: