Christiania

Generell information

Foto av haschbod på Pusher Street

Christiania är en fristad på 34 hektar i stadsdelen Christianshavn i Köpenhamn, Danmark.

Från början var det en militärförläggning på området, men 1971 togs den över av husockupanter som inte hade någonstans att bo och ville skapa ett eget samhälle. Christiania har egna lagar, exempelvis är biltrafik förbjuden. De har även en egen flagga. Den är röd med tre gula prickar. Det bor främst konstnärer, hippies och alternativa människor i Christiania.

På gatan "Pusher Street" har det sedan 70-talet funnits små bodar som öppet sålt cannabis och psilocybinsvampar till besökare. Fram till 1979 hade man ett problem med heroin och amfetamin, men då beslutade Christianias styre att införa ett förbud mot tunga droger. Missbrukare kastades ut från fristaden och fick bara återvända efter att de varit rena i 6 månader. Försäljningen av cannabis och svamp fick fortsätta.

Men i början av 2004 tog dock myndigheternas tålamod slut. Man ville riva Christiania och bygga nya bostäder. För att försöka få myndigheterna att ändra sig rev christianiterna ner alla haschbodarna, men det räckte inte. Rivningsbeslutet av hela Christiania finns kvar. Haschförsäljningen fortsatte ett tag från små bord med parasoller som placerades ut på pusher street. Polisen genomförde då en stor razzia med 280 poliser och massarresteringar utfördes.

Försäljningen av cannabis har nu istället flyttat ut till andra delar av Köpenhamn. Exempelvis finns det ett stort antal haschklubbar i staden.

Externa länkar

Christianias officiella hemsida

Christiania Engelsk artikel på wikipedia.

Christiania, you have my Heart Historisk film på Google video (1h)

Sidan ändrades senast 23 april 2007 klockan 11.48.
Den här sidan har visats 5 765 gånger.

Translate this page: